Il Sagrantino di Montefalco DOCG
The name derives from the Sagrantino grape, from which it is made with a 100% pure varietal composition. This unique grape variety, unparalleled worldwide in structure and longevity, tells the story of Umbria and the people who have lived there.
Montefalco Sagrantino DOCG is produced not only in Montefalco but also in the Umbrian municipalities of Bevagna, Gualdo Cattaneo, Giano dell’Umbria, and Castel Ritaldi.
With its medium-sized, blue-black berries, Sagrantino is one of the grape varieties with the highest polyphenol content in the world, including anthocyanins, which are responsible for the wine’s deep ruby-purple color, and tannins, which define its structure and the tannic uniqueness that is part of this wine’s DNA.
Tradizionalmente prodotto nella versione passita, nel 1992 il Montefalco Sagrantino ottiene il riconoscimento della Denominazione di Origine Controllata e Garantita, sia per la versione secca che per quella passita. L’area di produzione del Montefalco Sagrantino DOCG è un’area dal profilo collinare, con altitudini dai 220 e i 472 metri sul livello del mare, con precipitazioni annue medie tra gli 800 e i 1100 mm e rare nevicate.